Ana içeriğe atla

Devrim Başladı

"Geriye kalan bu 11 isyancı, bir süre Sierra Maestra’nın sık ormanlarla kaplı dağlarında, silah toplamak için küçük gruplar halinde kümelenmiş ordu karargahlarına baskınlar yapmaya başlar. 1957 Ocak ayında ise, La Plata’daki bir karakolu ele geçirerek, yaralanan askerleri, zamanında Castro’nun adamlarından birini öldüren ve bölge yerlisi köylüler tarafından sevilmeyen Belediye Başkanı ve toprak sahibi Chicho Osorio’yu öldürmeleri kaydıyla serbest bırakacaklarını bildirirler. Osario’nun infazı, isyancılara bölge yerlilerine güvenebilecekleri konusunda fikir verir. Bu olay üzerine köylülerden de Castro’nun gerilla hareketine katılanlar olur. Böylece sayıları 200’ü geçen isyancılar, Temmuz 1957’de Castro kardeşler ve Che Guevara önderliğinde üç gruba ayrılır."

Devrim yaklaşıyor ABD korkuyordu.Devrim sathı şehir şehir yayılıyordu. New YorkTimes muhabiri Fidel'e hayran olmuştu.Gizlice gittiği Küba'dan gazeteye makaleler gönderiyordu.Muhabirin adı Herbert Matthews'ti.

"Matthews’un The New York Times makaleleri 26 Temmuz harekatına destek verdi. Ve Fidel’i adeta efsanevi karakter olarak yansıttı. Söylenene göre Fidel 18 askerini ormanın çevresinde döndürüp durmuş Matthews’u daha büyük bir ordusu olduğuna inandırmak için.

Kendisini Küba’nın kurtarıcısı olarak göstermeye devam etmek için Fidel bir asır önce İspanyol sömürge yönetimine karşı  Küba’daki savaşı başlatan milli kahraman Jose Marti’yi örnek  aldı.

Amerika’nın emir kulu Batista’nın hala Washington’daki hükümet ile arası çok iyiydi. Küba’nın dağlarında saklanan bir grup isyancı hiç kimseyi endişelendirmiyordu.

Amerikalılar Batista’yı desteklemeye devam ettiler. Küba’nın zengin sınıflarını, turizmini ve ihracatlarını etkin bir şekilde kontrol ediyorlardı. Sovyetler Birliği de Latin Amerikan ve anti-amerikan propogandaları yapmaya başlamıştı.

Önceden de olduğu gibi Fidel’in en büyük başarıları savaş meydanında değil propagandalarında öne çıkıyordu."

"Fidel konuşmasından “ bize karşı olan güçler gibi özgürlüğü karşı değiliz. Sierra Maestra’nın tüm halkı bizi destekliyor. Devriminin kıvılcımını yaktık. Soğuğa, yağmura ve dağ hayatının zorluklarına seve seve göğüs geriyoruz. Bu daha sadece işin başlangıcı. Son savaş başkentte gerçekleşecek bundan emin olabilirsiniz”.

29 Şubat 1958 ‘de Havada uluslararası bir grand prix araba yarışı düzenlendi. Dünyanın 4 bir yanından gelen seyirci ve gazetelerin önünde en favori yarışçı Arjantinli süper yıldız Juan Manuel Fangio yarıştan önce ortalıktan kayboldu.  Polisin aklı karışmıştı ve basın bayram etmişti. Fidel sempatizanları Fangio’yu kaçırmıştı. Onu ertesi gün serbest bıraktılar. Fangio kendisine çok iyi davranıldığını ve Fidel’in amacını desteklediğini röportajında belirtti.

Fidel farklı muhalif gruplar arasında bir medya yıldızına dönüştü. Ama Sierra Maestra’nın dışındaki hiç kimse ordusunun küçüklüğünden haberdar değildi.

Camilo Cienfuegos, Kastro’nun harekatına Meksika’da katılan Kübalı sürgünlerden birisiydi. Sürgün edilmeden önce bir protesto sırasında Batista’nın polis kuvvetleri tarafından vurulmuştu. Sierra Maestra’daki çatışmalar sürecinde grubun temel askeri liderlerinden birisi olmuştu. Fidel’in harekatı sayısını ve gücünü geliştirirken orduyla sık sık çatışmaları oluyordu."


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Grandma Yatı

" Che Guevara’nın günlüğü, “Roque suya düştü” diye başlar. Roque; Granma yatının kaptanı Roberto Roque Nunez idi. Granma… 1943 yılında inşa edilen,12 kişilik ve 18 metre uzunluğunda bir yattı. Sahibi bir Amerikalı idi ve yata büyük annesinin adını (Grandma İngilizce büyükanne kelimesinin kısaltması) vermişti. Yatı; Küba’nın devrik lideri Prio’dan aldığı 100 bin doların bir bölümüyle (50 bin Meksika Pezosu’na) Fidel Castro, 10 Ekim 1956’da satın aldı. 25 Kasım 1956 günü Meksika’nın Tuxpan-Veracruz Limanı’ndan denize açılan Granma, bin bir talihsizlik sonucu 82 devrimciyi Küba’ya ulaştırdı. Ve tarih: 2 Aralık 1956 idi. Karaya çıktıklarının üçüncü günü saldırıya uğradılar. 12 kişi kalsalar da iki yıl sonra zafere ulaşmayı başardılar. Granma bugün; Havana’daki Devrim Müzesi’nde sergilenmektedir. Bugün ayrıca… Granma’nın ulaştığı eski Oriente bölgesinin adı Granma Eyaleti’dir. Keza, Küba Komünist Partisi gazetesinin ismi de Granma’dır…" Soner Yalçın Bu sözler ile Gr

Moncada Baskını

Tarih 26 Temmuz 1953...Fidel Castro ve arkadaşları Moncada'ya baskın düzenlediler. Baskının detaylarını onur Çuvalcı'nın yazısından okuyalım; " Oluşturulan kaynaklarla 165 tüfek ve 22 tabanca elde eden hareket, Santiago de Cuba sırtlarında “Siboney” adında bir tavuk yetiştirme çiftliğine yerleşti" " 25 Temmuz akşamı Fidel Castro yoldaşlarına çok kısa bir direktif mesajı gönderdi. Mesajında tıpkı 1868 ve 1895 yıllarında filizlenen Küba kurtuluş mücadelelerinde olduğu gibi, yine ülkenin doğusundan başlayan bir mücadelenin haberciliğini yaptıklarını, bu saldırıda ölümün de zaferin de olabileceğini, ama tıpkı ataları gibi “Ya özgürlük ya ölüm!” yakarışıyla hareket edeceklerini yazmıştı. Sloganlarının öldürmek değil, ancak mümkün olduğunca hayatta kalmak olduğunu eklemişti. Mesaj açıkça devrime giden yolda Moncada baskınının önemini vurgulamaktaydı." " 35 devrimci arasından dördü hareket noktası olan çiftlikte beklemiş, 131 devrimci sabah 4.00 sularınd