Ana içeriğe atla

26 Temmuz Hareketi

Moncada baskını 26 Temmuz Hareketini doğurdu.Devrimin başlangıcı miladı olmuştu diyebiliriz.Küba'da büyük bir sarsıntı yaratmıştı.İlginç bir devrimci olan Che Ernesto Guevara'yı da etkilemişti.Soner Torlak yazısında 26 bu sarsıntıyla ilgi şunları yazdı:

"1952 yılında Fulgencio Batista, doğrudan ABD’nin desteğiyle Florida’dan Küba’ya dönerek darbeyle iktidarı ele geçirdi. Fidel Castro ve yoldaşları 26 Temmuz 1953’te Moncada Kışlası’nı basarak bu diktatörlüğe son vermek için harekete geçtiğinde ise Küba solunun büyük kısmı bunu “Darbeci, maceracı ve umutsuz bir eylem” olarak mahkum edecekti. Castro, baskının başarısız olmasının ardından çıkarıldığı mahkemede o meşhur “Siz bana burada ne ceza verirseniz verin, tarih beni haklı çıkaracaktır” sözlerini söyleyecekti. Çok değil, altı yıl sonra, 1 Ocak 1959’da, Fidel Castro ve yoldaşları başkent Havana’ya şenlikli biçimde girecek ve Batista diktatörlüğüyle birlikte Küba’dan eşitsizlik, sömürü ve emperyalizmi süpürmüş olacaktı"

Moncada baskınından sonra Fidel Castro 15 yıl hapse mahkum edildi. Sonrasında yaşananaları Serenti.org'dan alarak devam edelim:

"15 yıl hapse mahkum olan Castro, 21 ay sonra dikta yönetimindeki gevşeme döneminde özgürlüğüne tekrar kavuştu. Cezaevinden çıkar çıkmaz Meksika’ya gitti. Batista diktatörlüğünü yıkma konusunda düşüncelerinde en ufak değişiklik olmamıştı. Aksine daha da hırslanmış ve başarısız Moncada kışlası deneyimi onu Küba asıllı asker Albay Alberto Boya’dan askerlik dersleri almaya yöneltmişti. Ders alanlar arasında Castro ile birlikte Camilo Cienfugos, kardeşi Raul Castro ve arkadaşlarının, “Che” diye çağırdığı, Arjantinli Ernesto Che Guevara da vardı. “Hey dinle!” anlamına gelen “Che” Arjantin’de çok kullanılan bir deyimdi. Daha sonra Oriente bölgesinin direniş şefi Franko Pais, harekatın özellikle Küba’ya yapılacak çıkarmayı kapsayan evrelerini planlayıp, kotarmak için gelip aralarına katılmıştı."


Muasir.org'dan Ergin Saygınsoy'un izlenimlerinden devam edelim:

" (Movimiento 26 de Julio) 26 Temmuz hareketi adını 26 Temmuz 1953 tarihinde Moncada Kışlasına yapılan başarısız olan fakat hayati öneme sahip eylemden adını almaktadır. Bu eylemin öncüsü ise Fidel Castro’dur. Bu başarısız eylemin ardından Fidel Castro, Meksika’daki sürgün günlerinde Che Guevara ile tanışır ve 26 Temmuz Hareketi’nin, daha doğrusu Küba Devrimi’ni gerçekleştiren hareketin temelini atar."

Birgün Gazetesi Che ve Fidel'in tanışmasını Tarihin akışını değiştiren tanışma olarak adlandırıyor diyelim ve Birgün Gazetesinden son alıntımızı yapıp bitirelim.

"Küba’daki siyasi hapishaneden salıverilen Fidel, Meksika’ya geldi. 8 Temmuz 1955’te tarihin akışı bir tanışmayla değişecekti. Fidel'in kardeşi Raul, onu Arjantinli devrimci Ernesto Che Guevara ile tanıştırdı. Bütün gece süren ateşli bir sohbetin ardından Ernesto, Fidel'in aradığı esin kaynağı devrim önderi olduğuna karar vererek diktatör Batista’yı devirmek için kurulan ‘’26 Temmuz Hareketi’’ne katıldı. Grubun doktoru olmasına karar verildiyse de hareketin diğer üyeleriyle askeri eğitime katıldı. Eğitimin sonunda eğitmenleri Albay Alberto Bayo tarafından Che, en göze çarpan öğrenci olarak nitelendirildi."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Grandma Yatı

" Che Guevara’nın günlüğü, “Roque suya düştü” diye başlar. Roque; Granma yatının kaptanı Roberto Roque Nunez idi. Granma… 1943 yılında inşa edilen,12 kişilik ve 18 metre uzunluğunda bir yattı. Sahibi bir Amerikalı idi ve yata büyük annesinin adını (Grandma İngilizce büyükanne kelimesinin kısaltması) vermişti. Yatı; Küba’nın devrik lideri Prio’dan aldığı 100 bin doların bir bölümüyle (50 bin Meksika Pezosu’na) Fidel Castro, 10 Ekim 1956’da satın aldı. 25 Kasım 1956 günü Meksika’nın Tuxpan-Veracruz Limanı’ndan denize açılan Granma, bin bir talihsizlik sonucu 82 devrimciyi Küba’ya ulaştırdı. Ve tarih: 2 Aralık 1956 idi. Karaya çıktıklarının üçüncü günü saldırıya uğradılar. 12 kişi kalsalar da iki yıl sonra zafere ulaşmayı başardılar. Granma bugün; Havana’daki Devrim Müzesi’nde sergilenmektedir. Bugün ayrıca… Granma’nın ulaştığı eski Oriente bölgesinin adı Granma Eyaleti’dir. Keza, Küba Komünist Partisi gazetesinin ismi de Granma’dır…" Soner Yalçın Bu sözler ile Gr

Moncada Baskını

Tarih 26 Temmuz 1953...Fidel Castro ve arkadaşları Moncada'ya baskın düzenlediler. Baskının detaylarını onur Çuvalcı'nın yazısından okuyalım; " Oluşturulan kaynaklarla 165 tüfek ve 22 tabanca elde eden hareket, Santiago de Cuba sırtlarında “Siboney” adında bir tavuk yetiştirme çiftliğine yerleşti" " 25 Temmuz akşamı Fidel Castro yoldaşlarına çok kısa bir direktif mesajı gönderdi. Mesajında tıpkı 1868 ve 1895 yıllarında filizlenen Küba kurtuluş mücadelelerinde olduğu gibi, yine ülkenin doğusundan başlayan bir mücadelenin haberciliğini yaptıklarını, bu saldırıda ölümün de zaferin de olabileceğini, ama tıpkı ataları gibi “Ya özgürlük ya ölüm!” yakarışıyla hareket edeceklerini yazmıştı. Sloganlarının öldürmek değil, ancak mümkün olduğunca hayatta kalmak olduğunu eklemişti. Mesaj açıkça devrime giden yolda Moncada baskınının önemini vurgulamaktaydı." " 35 devrimci arasından dördü hareket noktası olan çiftlikte beklemiş, 131 devrimci sabah 4.00 sularınd

Devrim Başladı

"Geriye kalan bu 11 isyancı, bir süre Sierra Maestra’nın sık ormanlarla kaplı dağlarında, silah toplamak için küçük gruplar halinde kümelenmiş ordu karargahlarına baskınlar yapmaya başlar. 1957 Ocak ayında ise, La Plata’daki bir karakolu ele geçirerek, yaralanan askerleri, zamanında Castro’nun adamlarından birini öldüren ve bölge yerlisi köylüler tarafından sevilmeyen Belediye Başkanı ve toprak sahibi Chicho Osorio’yu öldürmeleri kaydıyla serbest bırakacaklarını bildirirler. Osario’nun infazı, isyancılara bölge yerlilerine güvenebilecekleri konusunda fikir verir. Bu olay üzerine köylülerden de Castro’nun gerilla hareketine katılanlar olur. Böylece sayıları 200’ü geçen isyancılar, Temmuz 1957’de Castro kardeşler ve Che Guevara önderliğinde üç gruba ayrılır." Devrim yaklaşıyor ABD korkuyordu.Devrim sathı şehir şehir yayılıyordu. New YorkTimes muhabiri Fidel'e hayran olmuştu.Gizlice gittiği Küba'dan gazeteye makaleler gönderiyordu.Muhabirin adı Herbert Matthews'ti.